Як збираються почистити перелік наукових журналів у Росії

October 30, 2017

Поки в нас розмірковують, яким чином сформувати новий, якісний перелік так званих «фахових журналів», у Росії розробили програму поступового очищення подібного переліку від непотребу.

Ще в 2012 році указом президента РФ №599 «О мерах по реализации государственной политики в области образования и науки» було поставлене завдання довести частку публікацій дослідників з Росії в загальний кількості публікацій у наукових журналах, що індексуються у Web of Science, до 2,44 відсотка.

У 2016 році урядом РФ було запроваджено комплекс заходів, направлених на стимулювання публікаційної активності російських науковців http://otbor-jurnalov2017.neicon.ru/images/docs/mon-pr-5701_13_09_2016.pdf. Тут є декілька цікавих речей. Наприклад, передбачається організаційна й фінансова підтримка засновникам журналів, які індексуються в серйозних науко метричних базах.

Яким же чином будуть здійснювати відбір достойних?

Для цього Міністерством освіти і науки РФ було оголошено конкурс http://fcpir.ru/upload/iblock/6ac/konkursnaya-dokumentatsiya.pdf на виконання робіт за темою «Продолжение конкурсной поддержки программ развития научных журналов с целью их вхождения в международные наукометрические базы данных» з обсягом фінансування у 2017 році 35 млн. російських рублів, 2018 – 115 млн., 2019 – 78 млн. Конкурс виграло «Некоммерческое партнерство «Национальный Электронно-Информационный Консорциум» (НП НЭИКОН)» http://neicon.ru/ru/about .

Цей консорціум буде виконувати роботу в 2 етапи:

  • складання попереднього переліку наукових журналів (не менше 2500) і відбір з нього не менш ніж 500 журналів шляхом проведення попередньої експертизи по певному набору критеріїв;
  • відбір ста журналів зі сформованого переліку (не менш 500) з метою реалізації у 2018 їхніх програм розвитку.

Слід відмітити, що при відборі журналів не враховуються журнали, які видаються за кордоном і є англомовними версіями російських журналів (мабуть справедливо).

Ще одне дуже цікаве питання для українських видавців, редакційних рад журналів і авторів. Що таке в розумінні Міністерства освіти і науки України міжнародні наукометричні бази?

У МОН РФ це розуміють наступним чином: 1) звісно це Web of Science Core Collection (включно з ESCI і тут, мабуть, слід посперечатися, бо в неї включають в тому числі й непотріб) і Scopus; 2) реферативні бази й системи цитування Astrophysics Data System, PubMed, MathSciNet, zbMATH, Chemical Abstracts, Springer, Agris, GeoRef, а також реферативні бази, розміщені на платформі Web of Science Clarivate Analytics; 3) а також Ulrich’s Global Serials Directory.

Будемо слідкувати за розвитком подій.

blog comments powered by Disqus
blog comments powered by Disqus