З чого складається Journal's International Compliance Index (JIC Index) наукового журналу

January 04, 2018

Українська наука переживає складні часи. Від нестачі фінансування страждають усі її галузі, установи і колективи. За таких умов просування результатів своїх досліджень шляхом публікацій статей є особистою справою кожного окремого науковця. Тому, трапляються непоодинокі випадки, коли для цього вони обирають журнали низької якості, яки нехтують етичними принципами та не відповідають основним вимогам щодо академічного видання. При цьому переважна більшість з двох тисяч редакцій вітчизняних наукових журналів навіть не підозрює про існування таких принципів та вимог, а якщо й підозрює, то на практиці, як правило, трактує їх невірно.

Суттєву “допомогу” нерозбірливим науковцям у створенні такої ситуації надає Міністерство освіти і науки України, яке постійно збільшує перелік “фахових” журналів, тобто таких, які за задумом їх засновників і за згодою МОНУ заслуговують на опублікування результатів наукових досліджень потенційних кандидатів і докторів наук, доцентів та професорів. У найближчому майбутньому МОН України має намір затвердити новий Порядок формування переліку наукових фахових видань, згідно з яким фахові журнали ділитимуться на три категорії – А, Б, В). Вірогідно, (А, Б) – це рівень для докторів і професорів, (Б, В) – для кандидатів та доцентів. Але що це змінює? Нічого.

Відомо, що спробу визначати кращі журнали здійснено Інститутом фізичної оптики імені О. Г. Влоха у рамках проекту “Систематизація фахових журналів вищої школи на основі наукометричних досліджень” за фінансової підтримки (1 млн. гривень) МОН України. З остаточними результатами цього дослідження наукова спільнота можливості ознайомитися ще не мала, але з проміжним результатом (стаття “Systematization of Ukrainian journals specialized in the fields of natural sciences, engineering, veterinary and agriculture” в Українському журналі фізичної оптики) можна ознайомитися. До речи, стає питання до Р. Влоха (автора статті, головного редактора журналу і директора організації засновника та видавця): А яке відношення стаття такого змісту має до журналу, присвяченого проблемам фізичної оптики?

Очікуємо на критику щодо цього і ми, бо до Вашої уваги пропонується перелік показників, на основі аналізу яких проводиться визначення JIC Index. Сподіваємося, що критика буде конструктивною і допоможе при удосконаленні відповідної методики.

В основу цього переліку покладено принципи СОРЕ, вимоги щодо включення журналів у Web of Science Core Collection та Scopus, критерії для включення журналу у Cabell's Blacklist, а також багаторічний досвід роботи членів нашої команди у якості засновників видавництв і журналів, редакторів, рецензентів та авторів статей.

Звертаємо увагу, що це соціальний проект, який повністю фінансується ТОВ “Ділові перспективи”.

blog comments powered by Disqus
blog comments powered by Disqus